<Maintenance>
18-12-2017

Primeur: gericht strooien door slimme perrontegels met sensors

Primeur: gericht strooien door slimme perrontegels met sensors

ProRail legt tussen de perrontegels van station Delft Zuid batterijloze sensoren die de temperatuur meten en melden wanneer het gaat vriezen, om gericht te kunnen strooien tegen gladheid.

ENGINEERINGNET.NL - Het toepassen van sensoren met een dergelijke stroommodule in een betonnen tegel is nog niet eerder gedaan. De sensor wordt ingegoten in een hars.

Het grote voordeel van de sensoren is dat ze geen batterijen of andere stroomtoevoer nodig hebben. Dit nieuw type temperatuursensor haalt namelijk energie uit GSM signalen. Hierdoor gaan ze langer mee en hoeven er geen kostbare kabels getrokken te worden.

Met de test wordt kennis opgedaan over sensoren die geen tot weinig onderhoud nodig hebben. Zo is te voorkomen dat het perron glad wordt en reizigers uit kunnen glijden. Daarnaast is het mogelijk om gerichter en effectiever strooien, waardoor ook kosten zijn te besparen.

De sensoren met zogenoemde Energy Harvcesting module (EH-module) worden geleverd door de Delftse startup Nowi en geplaatst door BAM Rail.

ProRail gaat steeds meer sensoren inzetten rondom het spoor op wissels en op de bovenleidingen. Dit dient ook om bijvoorbeeld bewegingen en drukte te monitoren. En om assets in kaart te brengen en preventief onderhoud te verrichten.

Hierbij hebben de draadloze sensoren grote voordelen wat betreft levensduur en kosten. Ook wordt het goedkoper en effectiever om onderhoud te verrichten. Steeds vaker kan zo worden voorkomen dat er onverwacht een storing optreedt. Dat voorkomt dat reizigers hinder ondervinden van een spoedreparatie.

De test op station Delft Zuid duurt tot het eerste kwartaal van 2019. Als de proef een succes is worden de sensors ook op andere stations neergelegd. Tot die tijd strooit ProRail bij gladheid op de meeste stations zand, zout of dooikorrels. Ook worden de perronranden, de looppaden en de toegangswegen sneeuwvrij gehouden bij winters weer, zodat stations goed begaanbaar zijn voor reizigers.

Tijdens de winter zijn er extra storingsploegen op belangrijke knooppunten aanwezig, die snel ter plekke zijn als er onverwacht een storing plaatsvindt. Deze storingsploegen zitten in speciaal ingerichte containers langs het spoor. Ook rijden er bij vorst 's nachts lege treinen die zo voorkomen dat ijzel zich vormt op de bovenleiding.

Met de nieuwe sensorsystemen is ProRail ook in staat lokaal preventiemaatregelen te nemen, waardoor de kans op incidenten afneemt. << (Lydia Heida) (foto: ProRail)

Lees meer over:
Maintenance

Keuze van de redactie