<Plant & Factory>
16-11-2017

Zelfherstellend beton in bluswaterbassin van Havenbedrijf Rotterdam

Zelfherstellend beton in bluswaterbassin van Havenbedrijf Rotterdam

Wanneer de bacteriën in dit beton in contact komen met water, door bijvoorbeeld een scheurtje, gaan deze microscopisch kleine organsimen kalksteen aanmaken wat het scheurtje weer dicht.

ENGINEERINGNET.NL - Het bluswaterbassin is een betonnen bak met vier betonnen wanden, die 47 meter lang, 5 meter hoog en 5,5 meter breed is. Twee wanden zijn uitgevoerd met regulier beton en twee, bij wijze van proef, met de toevoeging van de bacteriën.

Het zelfherstellend beton is ontwikkeld door de TU Delft. In samenwerking met BAM Infra en Basilisk wordt het nu in de praktijk toegepast. Het is voor het eerst dat dit beton op grote schaal wordt gebruikt in een in het werk gestorte constructie.

De TU Delft is in 2006 begonnen met de ontwikkeling van materialen die hun eigen schade kunnen herstellen, waaronder beton. Het bluswaterbassin is uitermate geschikt om zelfherstellend beton in toe te passen. Het is aan de binnenzijde gevuld met water. Zodra er scheurvorming optreedt, is met visuele inspecties aan de buitenkant te zien of de bacteriën hun werk doen.

Jeroen van Griethuysen, contractmanager Havenbedrijf Rotterdam, stelt: “Het toepassen van zelfherstellend beton kan voordelen opleveren, zoals minder onderhoud aan de betonnen kademuren. In het geval van dit bluswaterbassin hoeven wij bij eventuele scheurvorming geen reparaties uit te voeren. Dat doet het beton gewoon zelf.” << (Lydia Heida) (foto: BAM)

Video:

Lees meer over:
Plant & Factory

Keuze van de redactie