<Eco & Energie>
6-10-2017

Honderdduizenden zonnepanelen op Friese melkveebedrijven

Honderdduizenden zonnepanelen op Friese melkveebedrijven

Er doen 310 bedrijven mee aan dit project van FrieslandCampina, waarbij de boer per paneel een vergoeding krijgt, en wat in totaal 115GWh aan groene stroom per jaar gaat opleveren.

ENGINEERINGNET.NL - Het Friese melkveebedrijf Elshof werd onlangs voor het eerst voorzien van zonnepanelen. Dit maakt deel uit van een project van FrieslandCampina: het Solar-programma. Er komen in totaal 416.000 zonnepanelen op de daken van 310 melkveebedrijven.

Dit levert 115 GWh groene stroom op per jaar. Voldoende om 33.000 huishoudens op te laten draaien, of te voorzien in 20% van het totale stroomverbruik van FrieslandCampina in Nederland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft een subsidie van 200 miljoen euro toegekend aan dit project.

"FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik volledig te dekken met de productie van groene stroom op het erf van onze leden-melkveehouders," aldus Roelof Joosten, CEO van Koninklijke FrieslandCampina. “Daarmee dragen we bij aan de in de zuivelsector afgesproken reductiedoelstelling in 2020."

"Nu al is de agrosector goed voor de helft van de nationale groene energieproductie," stelt Joosten. "De schaalgrootte van de plaatsing van zonnepanelen via de ‘dakhuuroplossing’ kan bijdragen aan het bereiken van deze doelstelling. Daarmee kan de agro-sector een nog belangrijkere rol spelen in de energietransitie.”

FrieslandCampina werkt aan meerdere initiatieven voor een efficiënte duurzame zuivelketen om klimaatneutrale groei te realiseren. Door de aankoop van groencertificaten stimuleert FrieslandCampina de leden-melkveehouders om duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld met windmolens, mestvergisting of zonnepanelen.

Daarnaast betaalt FrieslandCampina zijn leden een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot. << (Lydia Heida) (foto: FrieslandCampina)

Lees meer over:
Eco & Energie

Keuze van de redactie