<Eco & Energie>
31-8-2017

Vlaamse zonnepanelen presteren boven verwachting

Vlaamse zonnepanelen presteren boven verwachting

Het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen is de afgelopen 4 jaar telkens hoger uitgevallen dan voorspeld. Dit jaar ligt de zoninstraling op dit moment al 10% hoger dan de inschattingen.

ENGINEERINGNET.BE - Dat blijkt uit cijfers van Solora (onderhoud en beheer van industriële zonneparken). Het bedrijf slaagt er in om dankzij professioneel beheer en monitoring van de installaties, de energieproductie verder te optimaliseren.

Het Oost-Vlaamse bedrijf is gespecialiseerd in het onderhoud en beheer van industriële zonneparken. Het heeft meer dan 500 grote PV-installaties in portefeuille bij bedrijven als Aldi, Lidl, Delhaize, KBC en Omega Pharma, samen goed voor een capaciteit van 152 MWp (megawatt piek1).

Sinds de oprichting drie jaar geleden, heeft het telkens een hogere productie opgetekend dan hetgeen voorspeld was. De productie van zonnepaneleninstallaties is afhankelijk van verschillende factoren.

Er is de kwaliteit van de panelen en de oriëntatie en de hellingshoek ervan ten opzichte van de zon. Maar daarnaast zijn ook de zoninstraling en de beschikbaarheid van de installatie van belang.

Met instraling wordt de hoeveelheid energie bedoeld die de zon afgeeft gedurende een bepaalde periode en op een bepaalde oppervlakte, uitgedrukt in watt per m². Het PVGIS, het onderzoekscentrum van de Europese Unie meet de instraling en doet voorspellingen voor nieuwe PV-projecten op basis van historische data.

Instraling is dus afhankelijk van de zon, die de afgelopen jaren meer heeft geschenen. De laatste parameter, beschikbaarheid, is optimaliseerbaar. Daarmee wordt de werking van de installaties tijdens zonne-uren uitgedrukt.

Naast de voorstelling van deze cijfers meldt het bedrijf ook dat het zijn nieuwe duurzame kantoren in Merelbeke officieel in gebruik zal nemen.

Jan Van Der Haegen, mede-oprichter van Solora: “Door de gestage groei van Solora, hadden we nood aan een nieuwe stek voor onze 14 medewerkers. Het nieuwe gebouw bestaat uit 250 m² kantoorruimte en 350 m² opslagruimte en is 100% duurzaam.” << (Guy Leysen) (foto: Solora, het nieuwe gebouw)

Lees meer over:
Eco & Energie

Keuze van de redactie